Kaffarah & Fidyah

Fidyah voor het niet kunnen vasten tijdens de maand Ramadhaan
fidyah
Donatiedoelstelling voor dit project: € 30.000
86% gedoneerd/€ 4.111 te gaan.
Doneer Nu

Wat is al-Fidyah?

Fidyah verwijst naar een boetedoening of compensatie voor het niet kunnen vasten tijdens de maand Ramadhaan.

Moslims die de puberteit hebben bereiken zijn verplicht om gedurende de hele maand Ramadhaan te vasten, van zonsopgang tot zonsondergang. Echter, er zijn uitzonderingen op deze regel voor mensen die niet in staat zijn om te vasten vanwege gezondheidsproblemen, zwangerschap, menstruatie of ouderdom.

Degenen die niet in staat zijn om te vasten, dienen al-fidyah betalen als compensatie voor hun gemiste vastendagen. Fidyah kan worden betaald in de vorm van het voeden van een arme voor elke dag dat iemand niet gevast heeft met het gemiddelde voedsel van de persoon die de boetedoening betaalt.

Er zijn verschillende meningen van de fiqh-wetscholen over de waarde van de fidyah. Bij ons geldt de mening dat de fidyah een halve saa’ is (inhoudsmaat) en is ongeveer gelijk aan +/- 1250 gram aan voedsel. Wij delen uw fidyah uit als kant en klare maaltijd aan de armen. De fidyah heeft de waarde van €5,- per dag.

“En wat betreft degenen die slechts met grote moeite kunnen vasten, zij dienen als compensatie een arme te voeden. Wie vrijwillig goed doet, dat is beter voor hem. En dat jullie vasten is beter voor jullie, indien jullie het weten.” Soerah al-Baqarah, vers 184.

fidyah

Deel met vrienden/familie: